Undvik transfetter, må bättre

Trans fats can occur naturally, but the human body is not fully equipped to deal with their effects on a large scale. Trans fat molecules are irregularly shaped, for one thing, and cannot be processed in the same way as unsaturated or saturated fats. Trans fats also have negative effects on the body’s healthy HDL cholesterol levels while increasing the level of unhealthy LDLcholesterol.

Se http://www.wisegeek.com/what-is-hydrogenation.htm

1. Riskvaror: Var extra försiktig vid valet av pommes frites, margarin, olika sorters kakor och bakverk, pajer, piroger, kex, godis, glass, snacks och mikrougnspopcorn.

2. Danskt: Höga halter är lagbrott i Danmark, men inte i Sverige.

3. Svenskt: De stora svenska tillverkarna har dragit ned på transfettet eller slutat helt.

4. Import: Många av de produkter som innehåller mest transfett har sitt ursprung på Balkan.

5. Hållbarhetstiden: Ett syfte med transfett är att förlänga hållbarhetstiden. Något måste få varan att inte härskna när den står månad efter månad på butikshyllan i rumstemperatur. Lång hållbarhet i kombination med hög fetthalt ökar risken för transfett, kort hållbarhet minskar risken.

6. Konsistensen: Krämig fyllning i kex med lång hållbarhetstid är svår att få till utan transfett. Det spröda i wienerbröd och det smöriga i vegetabiliskt margarin var tidigare en produkt av transfett.

7. Äta ute: Det är inte ovanligt att gatukök använder frityrolja som innehåller transfett, visar stickprov. De stora hamburgerkedjorna har dock fasat ut detta. Omfattningen av användningen på krogar är i övrigt okänd.

8. Tolka etiketten: Om varan i innehållsdeklarationen sägs innehålla härdat eller delvis härdat fett kan den innehålla transfett. Om det bara står ”vegetabilisk olja” ingår inte transfett.

9. Läs engelska texten: Om innehållseklarationen står på flera språk, kan informationen skifta beroende på reglerna i respektive land. I USA är det krav på att uttryckligt redovisa transfett, så om varan är avsedd att säljas där står det i den engelska texten.

10. Ekologiska produkter: Innehåller inte transfett.

Se http://www.svd.se/nyheter/inrikes/det-nya-transfettlarmet_8536590.svd?sidan=7

Effekt av transfetter på hjärtat. Dietary transfetter höja low-density lipoprotein (LDL eller ”onda kolesterolet”) ökar risken för kranskärlssjukdom.Transfett också minska high-density lipoprotein (HDL eller ”goda kolesterolet” ), och lyfter nivåer av triglycerider i blodet. Båda dessa tillstånd är associerade med insulinresistens som är kopplad till diabetes, högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdom. Forskare har rapporterat att personer som åt delvis härdade oljor, som är hög i transfetter, försämrades deras profiler blodfetter och hade nästan dubbelt så stor risk för hjärtinfarkt jämfört med dem som inte konsumerar hydrerade oljor. [1,2,3,4 ] På grund av den överväldigande vetenskapliga bevis för sambandet mellan transfetter till hjärt-och kärlsjukdomar, började Food and Drug Administration kräver alla livsmedelsförpackningar att avslöja mängden transfett per portion 2006.

Effekt av transfetter på hjärnan.Transfett har också en skadlig effekt på hjärnan och nervsystemet. Neural vävnad består huvudsakligen av lipider och fetter. Myelin, det skyddande höljet som täcker kommunicerande nervceller, består av 30% protein och 70% fett. Oljesyra och DHA är två av de viktigaste fettsyrorna i myelin. Studier visar att trans-fettsyror i kosten få införlivas membran hjärncell, inklusive myelinskidan som isolerar neurons. [10] Dessa syntetiska fetter ersätta den naturliga DHA i membranet, vilket påverkar den elektriska aktiviteten av neuron. Trans fettsyra molekyler förändrar förmågan av nervceller att kommunicera och kan orsaka neural degeneration och minskad mental prestationsförmåga. Neurodegenerativa sjukdomar såsom multipel skleros (MS), Parkinsons sjukdom och Alzheimers sjukdom tycks ha membran förlust av fettsyror. [12,19] Tyvärr börjar vårt intag av transfettsyror i spädbarnsåldern. En kanadensisk studie visade att i genomsnitt 7,2% av de totala fettsyrorna i bröstmjölk bestod av transfettsyror som härstammar från konsumtion av mödrar till delvis härdade vegetabiliska oljor. [11]

 Hydroginering =  behandling med Vätgas

Hydrogenering är en kemisk process i vilken vätgas bubblas genom en flytande olja i närvaro av en katalysator, ofta en reaktiv metall, såsom platina eller nickel. Den resulterande reaktionsblandningen tvingar omättade fettsyror att acceptera ytterligare väteatomer och blir åtminstone partiellt mättad. I praktiska matlagning termer, skulle hydrogenering omvandlar en omättad vegetabilisk olja, den typ som ofta används för fritering, i en delvis fast form sommargarin . En fullt hydrerad vegetabilisk olja skulle vara så tjock som djur ister, men de flesta livsmedelsproducenter tar inte hydreringsprocessen så långt. Hydrogenerande vegetabiliska oljor är i allmänhet billigare än att använda mättade animaliska fetter, och partiell hydrogenering ger bearbetade livsmedel längre hållbarhet.

 Nyckeln till att förstå hydrering, åtminstone som det avser livsmedelsindustrin, är begreppet omättade och mättade fettsyror. Omättade fettsyror är primärt flytande matoljor, eftersom de inte innehåller alla av väteatomerna de eventuellt skulle kunna hålla. I fallet med poly-omättade vegetabiliska oljor, en del av väteatomerna de gör innehåller sitter ihop i dubbelbindningar och lämnar hål där väteatomer skulle normalt bindning.

Det kan hjälpa att föreställa en fettsyrakedjan som en tusenfoting som bär väte stövlar på varje ben. I fallet med omättade fetter är tusenfoting saknas vissa väte stövlar helt och har även två fötter i samma väte boot. Under hydrering, inkommande väteatomer fastnar på de tillgängliga benen och också tvinga de dubbla vätebindningar att dela upp. Om denna process fortsätter tills alla tusenfotingar eller molekylära kedjor har väte stövlar, kan den fasta oljan beskrivas som helt mättad.

 Mättade fetter tjänar många syften i världen av mat, men de har en tendens att härskna snabbt som de interagerar med syre. Omättade fetter fungerar bra som matolja, men de ger inte mycket struktur för förädlade livsmedel. Den idealiska olja för många förädlade livsmedel är bara delvis härdade. Detta innebär hydreringsprocessen stoppas vid någon punkt, skapa en ny form av fett som är mer fast än omättade oljor, men inte lika solid som helt hydrogenerade eller mättade fetter.
Det vanligaste exemplet på en partiellt hydrerad olja skulle vara smörsubstitut kallas margarin.Margarin är solid nog att använda i många förädlade livsmedel, och dessutom har en längre hållbarhet än en fullständigt mättat fett . Denna stabilitet och förlängd hållbarhet i rumstemperatur är därför många matproducenter föredrar att använda delvis härdade oljor i produkter avsedda för butikshyllor.

Problemet med delvis härdade fettsyror ligger i hydreringsprocessen. Eftersom processen stoppades innan alla de molekylära kedjorna blev fullständigt mättad med väteatomer, var en tredje form av fett skapas. Dessa fettsyrakedjorna varken omättade eller mättade, utan snarare i ett instabilt tillstånd av övergången. Eftersom dessa fettsyror är fångad mellan två tillstånd av att vara, anses de transfetter.

Transfett kan förekomma naturligt, men den mänskliga kroppen är inte fullt utrustade för att hantera deras effekter på en stor skala. Transfetter molekyler är oregelbundet formade, för en sak, och kan inte behandlas på samma sätt som omättade eller mättade fetter. Transfetter har också negativa effekter på kroppens friska HDL kolesterol nivåer samtidigt öka nivån av ohälsosamma LDL -kolesterol.

Hydrering sig anses inte vara en speciellt farlig eller ohälsosam process, men det kan bli dyrt på grund av behovet av reaktiva ädelmetaller såsom platina. Oädla reaktiva metaller såsom nickel kan också användas som katalysator för hydrogenering, men resultaten är ofta variabel.Hydrogenering också används för att skapa kemiska föreningar, såsom ammoniak, vilket är resultatet av väte och kväve reagerar på en katalysator metall. Hydreringsprocessen används också inom oljeindustrin i syfte att skapa mer stabila kolvätebränslen.

Se http://www.wisegeek.com/what-is-hydrogenation.htm

 

Annonser

VD: QMI Quality Management Training Institute

Publicerat i Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

En som är stressad och har diabetes

En patients minnesanteckningar
Dessa texter är avsedda som minnesanteckningar för mitt eget bruk.
Jag anger källor när det finns sådana.

Du är vad du äter
Enligt Ayurveda Förstärk det friska Använd kroppens resurser avslappning Acceptera känslornas betydelse Lyssna, lär och ta egna beslut Alla delar samverkar till helhet
%d bloggare gillar detta: