Välja kolhydrater klokt

Lagom är bäst
Kolhydrater är en viktig del av en hälsosam kost, och de är också många viktiga näringsämnen. Ändå är inte alla kolhydrater skapade lika.
Så här göra hälsosamma kolhydrater arbeta i en balanserad kost:Betona fiberrika frukter och grönsaker. Målet för hela färska, frysta och konserverade frukter och grönsaker utan tillsatt socker.

De är bättre alternativ än de fruktjuicer och torkade frukter, vilka utgör koncentrerade källor av naturligt socker och därför har mer kalorier. Dessutom, hela frukter och grönsaker lägga fiber, vatten och bulk, och hjälpa dig att må bättre på färre kalorier.
Välj fullkornsprodukter. Alla typer av korn är bra källor till kolhydrater. De är också rika på vitaminer och mineraler och naturligt låg fetthalt. Men hela korn är hälsosammare val än vad som är raffinerat spannmål.
Fullkorn är bättre källor till fiber och andra viktiga näringsämnen, såsom selen, kalium och magnesium.Raffinerat spannmål gå igenom en process som band ut vissa delar av säden – tillsammans med några av de näringsämnen och fiber.
Håll dig till fettsnåla mejeriprodukter. Mjölk, ost, yoghurt och andra mjölkprodukter är bra källor till kalcium och protein, plus många andra vitaminer och mineraler. Välj låg fetthalt versioner, men att hjälpa till att begränsa kalorier och mättat fett. Och akta er för mejeriprodukter som har tillsatt socker.
Glöm inte bönor och baljväxter. Baljväxter – bönor, ärter och linser – är bland de mest mångsidiga och näringsrika livsmedel som finns. Baljväxter är oftast låg fetthalt, innehåller inget kolesterol, och innehåller mycket folat, kalium, järn och magnesium. De har också bra fetter, och lösliga och olösliga fibrer.Eftersom de är en bra källa till protein, kan baljväxter vara en frisk ersättning för kött, som har mer mättat fett och kolesterol.
Begränsa tillsatt socker. Tillsats av socker förmodligen inte är skadligt i små mängder. Men det finns ingen hälsa fördel att förbruka mängden tillsatt socker.Faktum är att för mycket socker, och i vissa fall naturligt socker, kan leda till sådana hälsoproblem som karies, dålig kost och viktökning.Så välj din kolhydrater klokt. Begränsa livsmedel med tillsats av socker och raffinerat spannmål, såsom sockerhaltiga drycker, desserter och godis, som är fullspäckad med kalorier men låg i näringslära. Istället gå för fullkorn och frukt och grönsaker.

Så skrive Mayo Clinic, se: http://www.mayoclinic.com/health/carbohydrates/MY01458/METHOD=print

– ”Fibrer är jättebra för magen för dem som tål det, men för tarmen kan det vara ett problem att så mycket kolhydrater från fibrerna passerar ner till grovtarmen och bjuder hela tarmfloran en enormt stor näringsmängd att jobba med.

Gasbildningen minskar

När bakterierna i tjocktarmen bryter ner den tröga massan bildas gaser. Och det är gaserna som gör magen svullen, öm och orolig. Äter man mindre fibrer behöver bakterierna inte jobba lika hårt, och gasbildningen minskar.

Tar normalt 30 timmar

Den som skippar fibrerna kan känna sin dåliga mage förbättras nästan omedelbart, enligt Per Hellström”.

http://www.expressen.se/halsa/1.2565797/sa-blir-du-av-med-din-svullna-mage

Annonser

VD: QMI Quality Management Training Institute

Publicerat i bra för hälsa
2 kommentarer på “Välja kolhydrater klokt
  1. […] och https://karlstorp.wordpress.com/2011/09/25/valja-kolhydrater-klokt/ […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

En som är stressad och har diabetes

En patients minnesanteckningar
Dessa texter är avsedda som minnesanteckningar för mitt eget bruk.
Jag anger källor när det finns sådana.

Du är vad du äter
Enligt Ayurveda Förstärk det friska Använd kroppens resurser avslappning Acceptera känslornas betydelse Lyssna, lär och ta egna beslut Alla delar samverkar till helhet
%d bloggare gillar detta: