”Jag bad livsstilsprofessor Mai-Lis Hellenius på Karolinska institutet att komma med några tips till dig och hon säger så här:
” Det är klokt att vara kolhydratsmart och fettsmart. Avstå från rent socker (snabba kolhydrater) i form av söta drycker, godis, kakor och liknande. Välj istället långsamma kolhydrater i form av grovt bröd, fiberpasta och frukt. Avstå inte från fett men välj nyttiga fetter som har god effekt på såväl blodfetter som insulinkänslighet, dvs matoljor, lättmargarin, feta fiskar, nötter, mandel mm. De fetterna är livsnödvändiga eftersom kroppen inte kan tillverka dem själv.
Ät regelbundet så du undviker att bli jättehungrig. Minst lika viktigt som att äta bra är att få in mera rörelse i vardagen. Har du ett stillasittande jobb, res dig upp en kort stund var 30:e minut, försök promenera 30 minuter varje dag (det måste inte vara sammanhängande). Motion har omedelbar effekt på blodsockret. Varva gärna konditionsträning med lite styrketräning. Det är i musklerna som blodsockret bryts ned och används som bränsle. Om du gör egenkontroller av blodsockret kommer du snart att märka hur just din kropp fungerar. Och kom ihåg – ditt intresse för att göra något åt ditt förhöjda blodsocker är den bästa förutsättningen för att lyckas.”Lycka till!
Hälsar/Anna Bäsénm medicinreporterSe: http://www.expressen.se/halsa/1.2352961/hur-sanker-jag-blodsockret
Skaffa en köksvåg, böjra mäta vad du får i dig.
KOLHYDRATINNEHÅLL Några värden: 1 g kolhydrat = 4 kcal |
1 äggstor potatis | 10 g | 1 apelsin | 10 g | |
1 dl kokt ris | 20 g | 1 päron | 10 g | |
1 dl kokt pasta | 15 g | 1 äpple | 10 g | |
1 dl potatismos | 15 g | 1 persika | 10 g | |
1 dl rotmos | 10 g | 1 nektarin | 10 g | |
1 dl pommes frites | 15 g | 1 banan | 20 g | |
1 förp nudlar (50 g) | 30 g | 1 kiwi | 5 g | |
1 st tortillabröd | 20 g | 1 skiva melon | 10 g | |
1 tacoskal | 10 g | 1 plommon | 5 g | |
1 pannkaka | 15 g | 12 vindruvor | 10 g | |
1 dl hallon | 5 g | |||
1 skiva vitt formbröd | 15 g | 1 dl blåbär | 5 g | |
1 skiva fullkornsbröd | 20 g | 12 jordgubbar | 10 g | |
1 skiva rågbröd | 20 g | 1 torkad aprikos | 5 g | |
1 st Polarkaka | 15 g | 1 dl russin | 40 g | |
1 skiva knäckebröd | 10 g | |||
1 skorpa | 10 g | 1 dl gröna ärtor | 5 g | |
Hönökaka (halvmåne) | 30 g | 1 dl kokta kikärter | 10 g | |
1 dl kokta kidneybönor | 10 g | |||
1 dl basmüsli | 30 g | 1 dl kokta vita bönor | 10 g | |
1 dl Branflakes | 15 g | 1 dl vita bönor i tomatsås | 15 g | |
1 dl Corn Flakes | 20 g | 1 dl kokta linser | 10 g | |
1 dl K Special | 15 g | 1 dl majs | 15 g | |
1 dl Havrefras | 10 g | |||
1 dl fiberhavregryn | 20 g | 1 msk jordgubbssylt | 5 g | |
1 dl havregryn | 20 g | 1 msk lingonsylt | 5 g | |
1 msk ketchup | 5 g | |||
1 dl creme fraiche | 5 g | |||
1 dl kesella | 5 g | 1 dl mjölk (alla sorter) | 5 g | |
1 dl kesella dessert | 20 g | 1 dl låglaktosmjölk | 5 g | |
1 dl Keso | 0 g | 1 dl laktosfri mjölk | 5 g | |
1 dl Keso ”salta smaker” | 5 g | 1 dl Havredryck Oatly | 5 g | |
1 dl Keso ”söta smaker” | 10 g | 1 dl Juice | 10 g | |
1 dl saft | 10 g | |||
1 dl fil | 5 g | 1 dl söt läsk | 10 g | |
1 dl smaksatt fil | 10 g | 1 dl öl | 3 g | |
1 dl Youghurt naturell | 5 g | |||
1 dl Youghurt anilj, honung | 10 g | Billys panpizza (170 g) | 50 g | |
1 dl Yoggi mini | 5 g | Pizza (350 g) | 75 g | |
1 dl Yoggi 0,5% | 10 g | Fryst pizza (370 g) | 85 g | |
1 dl Yoggi 2 % | 12 g | Findus ärtsoppa (300 g) | 50 g | |
Findus Bruna bönor (300 g) | 60 g | |||
1 sockerbit | 3 g | Findus Tomatsoppa (300 g) | 30 g | |
1 tesked socker | 3 g | Findus Köttsoppa (300 g) | 10 g | |
Fler tabeller på www.kolhydratrakning.se se även http://foodpicker.org/ |
[…] http://www.svd.se/nyheter/inrikes/soren-gyll-jag-var-svag-for-efterratter_6594830.svd […]