Allergi – lingon, apelsin, paprika mm

Björkpollen – korsallergi

Frukt, bär och grönsaker ger ibland överkänslighetsreaktioner. En del personer, framför allt barn, drabbas av överkänslighetsreaktioner mot vissa grönsaker, frukter och bär som paprika, tomat, apelsin och jordgubbar. Symtomen visar sig vanligen i form av rodnad runt munnen. Ofta är dessa reaktioner inte av allergisk art och det är inte säkert att reaktionen uppkommer nästa gång livsmedlet intas. Orsaken till dessa reaktioner är oklar.

 

Vissa bär som lingon och tranbär, kan innehålla så höga halter av bensoesyra och salicylsyra att de kan orsaka besvär hos personer med överkänslighet mot acetylsalicylsyra.

 

Vissa allergier mot luftburna allergener, som pollen, är förknippade med reaktioner mot livsmedel. Exempel är allergier mot björkpollen och äpple respektive björkpollen och selleri. Även allergi mot latex har associerats med allergi mot vissa frukter.

 

Allergi mot frukter och grönsaker utan koppling till pollenallergi eller latexallergi kan förekomma, även om det i Sverige är ganska ovanligt. Selleriallergi kan till exempel utlösa allvarliga reaktioner vilket främst har rapporterats från Schweiz, Österrike och Spanien. Därför måste selleri alltid deklareras oavsett i vilken mängd det förekommer i ett livsmedel.

  

Omkring hälften av dem som har björkpollenallergi reagerar också på någon frukt, nöt eller grönsak. Vanligast är reaktioner mot hasselnötter och äpplen. Även andra nötter som valnötter, paranötter och mandel samt en del stenfrukter som körsbär, plommon, persikor och aprikoser kan ge problem. Korsallergi mellan björkpollen och selleri eller morot förekommer också.

 

Reaktionerna beror på att proteiner hos björk liknar proteinerna hos t ex äpple och selleri. Antikroppar (IgE) bildas mot en art och man får en korsreaktion med samma antikropp hos en annan art med samma eller mycket likartade proteiner. Symtom är främst klåda i munnen, svalget och svullna läppar. I regel tolereras upphettade/kokta frukter och grönsaker bättre. Detta beror på att det protein/allergen som ger upphov till reaktionerna förstörs vid upphettning. 

 

Allergi mot kryddor och grönsaker vid gråboallergi

Vid pollenallergi mot gråbo kan allergiska reaktioner också förekomma mot grönsaker och kryddor som hör till samma familj (Compositeae). Exempel på detta är dragon, solrosfrö, sallad av olika slag, kronärtskocka, jordärtskocka och svartrot. Hit hör också kamomill som kan ingå i vissa tesorter. Vid gråboallergi förekommer också reaktioner mot selleri och morot, vilka inte hör till samma familj som gråbo.

 

Latexassocierade allergier

Allergi mot latex har associerats med reaktioner mot vissa frukter. Latex framställs från mjölksaft som tappas från gummiträdet (Hevea brasiliensis). Latex finns bl a i handskar, ballonger, kondomer, viss kirurgisk utrustning som katetrar etc. En stor andel av dem som har latexallergi, upp till hälften, reagerar på bananer, avokado, ätlig kastanj och kiwi. Även andra frukter förknippas med latexallergi, men sambanden är inte helt säkra.

 

Tuggummi

Tuggummi kan tillverkas av chicle, som är mjölksaft från tuggummiträdet (Manilkara zapota) men det är vanligare att man använder hartsprodukter från vissa tallar (Pinus arter). Vanligt är också att tuggummi tillverkas helt syntetiskt.

 http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Allergi-och-overkanslighet/Frukt-gronsaker-och-latex/

Annonser

VD: QMI Quality Management Training Institute

Publicerat i Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

En som är stressad och har diabetes

En patients minnesanteckningar
Dessa texter är avsedda som minnesanteckningar för mitt eget bruk.
Jag anger källor när det finns sådana.

Du är vad du äter
Enligt Ayurveda Förstärk det friska Använd kroppens resurser avslappning Acceptera känslornas betydelse Lyssna, lär och ta egna beslut Alla delar samverkar till helhet
%d bloggare gillar detta: