Goda råd från Aftonbladet wellness

Dinkelkornets superkrafter

Hemligt vapen:

Dinkel är rikt på fosfor som sätter fart på kropp­ens energi­omsättning och är bra för nerv- och muskelfunktion.

Anfaller:

Det finns gott om vitamin B3, eller niacin som det också kallas, i dinkelvete. Vitamin B3 är ett viktigt vitamin som både håller huden i fin form och ser till så att matsmältningen fungerar som den ska.

Superkraft:

Dinkel innehåller sex gånger mer magnesium än vanligt vete. Magnesium håller dig pigg och kan minska trötthet och utmattning.

Tips!

Hel dinkel kan användas i sallader precis som matvete. Eller gör en dinkelrisotto!

Läs mer
  • Kryddan som skyddar dig

    Wellness guidar till kryddan som kan sänka kolesterolvärdet och lindra hunger

  • Kronärtskockans superkrafter

    Kronärtskockan kom till Nordeuropa på 1600-­ ­talet och odlas på flera håll i ­Sverige. I toppen av plantan sitter ett skott som, när det blommar…

  • Mangold – ett nervigt blad

    Bladgrönsaken mangold har riktiga superkrafter. De skyddar inte bara ögat utan stärker även skelettet och anfaller deppighet.

  • Vitaminer med sting

    Krusbär har odlats i Sverige sedan 1600-talet. Länge kallades bären för stickebär, de flesta krusbärsbuskar har ju riktigt retliga taggar. Men i dag har…

  • Persika – en vitamin i sammetskostym

    Kalium, järn och flera olika vitaminer gör persikan till en välsmakande…

  • Ät en toppknopp – sparris!

    Sparris hör till släktet liljeväxter, men det är väl knappast en lilja man tänker på när man sätter tänderna i en nykokt sparrisknopp.

  • Majs – små korn av nyttigheter

    Majs är faktiskt inte en grönsak. Den räknas som spannmål och är en art i familjen gräs. Det finns flera olika sorters majs. Klart gulligast namn har nog…

  • Stark men snäll frukt

    Chili är egentligen ett samlingsnamn för alla arter inom släktet paprikor, från milda sorter till de vansinnigt starka. Chilifrukten får sin hetta från…

  • Gul lök med lager av nyttigheter

    Gul lök är ett viktigt inslag i kosten på många håll i världen. I Kina, Indien och Egypten har den odlats och ätits sedan 3000-talet före Kristus och…

  • Ätbar superblomma

    Blomkål är en kålväxt, släkt med bland annat vitkål, brysselkål och broccoli. Den började odlas i bland annat Syrien för flera tusen år sedan och kom…

  • Ett äpple om dagen

    En av Sveriges allra tåligaste frukter är äpple och de odlas ända upp i södra Norrlands kustland. Träden har odlats i både Asien och Europa i flera tusen…

  • Hej, herr Kantarell!

    Kantarellen har fått sitt namn från franskans chanterelle, som betyder liten bägare. Ingen kan väl ha ­missat att de guldgula klimparna faktiskt ser ut…

  • Hallå, hallon!

    Hallon tillhör faktiskt ros-­familjen. De röda fina bären, som mognar både på vilda hallonbuskar och i träd­gårdarna under sommar­månaderna, innehåller…

  • Få järnkoll med persilja

    De smakrika persiljebladen kommer ­ursprungligen från medelhavsområdet men…

  • Kakao – naturens sköna böna

    Kakao var länge en ren lyxråvara och det vara bara de mycket förmögna som hade råd att njuta av en kopp kakaodryck i Centralamerika under 1500-talet. Så…

VD: QMI Quality Management Training Institute

Publicerat i Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

En som är stressad och har diabetes

En patients minnesanteckningar
Dessa texter är avsedda som minnesanteckningar för mitt eget bruk.
Jag anger källor när det finns sådana.

Du är vad du äter
Enligt Ayurveda Förstärk det friska Använd kroppens resurser avslappning Acceptera känslornas betydelse Lyssna, lär och ta egna beslut Alla delar samverkar till helhet
%d bloggare gillar detta: