För tidig död kopplas till fosfor som tillsats i maten

Forskare: Du kan dö av fosfor i maten

Fosfor i maten leder till fördubblad risk att dö i förtid, visar ny amerikansk forskning.

Frusen färdigmat, torra pulvermixer, processade charkvaror och kolsyrad läsk. Det är matvaror som enligt den amerikanska studien innehåller mest tillsatser med fosfor.

Fosfor är vanligt i människokroppen. Men ingen har känt till hur farligt det är med stora mängder av ämnet.

Fördubblad dödsrisk

Nu redovisar forskare, vid Johns Hopkins-universitetet i Baltimore och University of Alabama, sina resultat. De har funnit att för stora halter av fosfor kan leda till fördubblad risk att dö i bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, skriver Svenska Dagbladet.

Enligt forskarna leder en dos på över 1 400 mg per dygn till ökad dödlighet. Enligt Livsmedelsverket ligger nästan hälften av Sveriges befolkning på nivåer som är högre än det.

– Tillsatserna har en viktig funktion för många tillverkare. Om de inte vill minska innehållet bör de i stället frivilligt deklarera innehållet på etiketten, säger Janeen Leon, vid Metrohealth Medical Center till Foodnavigator-usa.com.

”Svårt att dra parallell”

Livsmedelsverkets expert, toxikolog Nils-Gunnar Ilbäck, är dock tveksam till slutsatsen att halva Sveriges befolkning ligger över en hälsofarlig nivå. Han pekar bland annat på en brist i studien – att det totala energiintaget mellan personerna i den varierar mycket.

– Det är tre gånger så högt i den grupp som äter mest som i den som äter minst. Det gör det mycket svårt att dra en parallell mellan att det är just fosfatet i maten som bidrar till en ökad dödlighet. Det kan vara väldigt olika intag av andra potentiellt skadliga ämnen.

Enligt SvD visar också studien på en fördubblad risk att dö i hjärt-kärlsjukdomar.

– Det har Efsa (EU:s byrå för livsmedelssäkerhet) utvärderat så sent som i år och kommit fram till att så inte är fallet, säger Ilbäck.

Göms under E-nummer

Tillsatser med fosfor används av flera skäl. I färdigmat binder de vätskan i maten och förlänger hållbarheten. Det tillsätts för smaken i cola-drycker och skapar illusionen av en bubblig friterad yta på potatischips, skriver Svenska Dagbladet. Men de används också i yoghurt för att ge bra konsistens och i industriellt bageribröd för att det ska se som att brödet jäst ordentligt, trots att det inte har det. Även frukostflingor och frusna grönsaker innehåller höga halter av fosfor – för att förbättra färgen.

I Sverige är det inte många som känner till att maten faktiskt innehåller fosfor.

Tillsatserna göms under E-nummer som få vet vad betyder. Det blir svårt för kunden att kontrollera hur mycket av ämnet som gömmer sig i maten.

se http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17930251.ab

Se även

http://www.alibaba.com/product-gs/1553411719/Food_additive_monosodium_phosphate_MSP/showimage.html

 

Annonser

VD: QMI Quality Management Training Institute

Publicerat i Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

En som är stressad och har diabetes

En patients minnesanteckningar
Dessa texter är avsedda som minnesanteckningar för mitt eget bruk.
Jag anger källor när det finns sådana.

Du är vad du äter
Enligt Ayurveda Förstärk det friska Använd kroppens resurser avslappning Acceptera känslornas betydelse Lyssna, lär och ta egna beslut Alla delar samverkar till helhet
%d bloggare gillar detta: