Alvidon, Panodil, Citadon och Astma

”Nästan alla studier som är letade efter den har hittat ett dos-respons-samband mellan paracetamol användning och astma,” Dr McBride sagt. ”Föreningen är otroligt konsekvent oavsett ålder, geografi och kultur.”

En statistisk koppling mellan paracetamol och astma har dykt upp i studier av spädbarn, barn och vuxna. Studier har också funnit en ökad risk för astma hos barn vars mödrar som tog paracetamol under graviditeten.

Till exempel undersökte en studie publicerad i The Lancet år 2008 samlats in på mer än 205 tusen barn från 31 länder som en del av internationell studie av astma och allergier i barndomen, känd som Isak studien. 2008 års analys funnit att barn som hade tagit paracetamol för en feber under första levnadsåret hade en 50 procent större risk att utveckla astma symtom, jämfört med barn som inte hade tagit drogen. Risken ökade med ökande användning – barn som hade tagit paracetamol minst en gång i månaden hade en trefaldig ökning av risken för astma symptom.

En studie publicerad av brittiska forskare i 2000 med hjälp av data från Isaac studie fann att förekomsten av astma ökat i lås steg med försäljning av paracetamol i de 36 granskade länderna. Ju mer paracetamol används i ett land, desto större är landets förekomsten av astma.

Den eventuella kopplingen kan bero på att paracetamol sänker nivåer av antioxidanten glutation i immunceller, och därmed försämra antioxidativa försvar och främjande TH2 cytokin allergisk inflammation.

Paracetamol är ett febernedsättande (antipyretikum) och smärtstillande (analgetikum) läkemedel som i Sverige säljs receptfritt vanligen under varunamnen Alvedon, Reliv, Panodil med mera.[1] Curadon är numera avregistrerat och Pamol säljs utan recept.[2] I vissa länder, bland annat USA, kallas paracetamol för Acetaminophen.[3] Namnen paracetamol och acetaminophen är två olika förkortningar av det kemiska namnet: para-”acet”yl”aminophen”ol och ”par”a-”acet”yl”am”inophen”ol”.

Det finns även en rad receptbelagda kombinationspreparat som innehåller paracetamol och andra verksamma medel, såsom Citodon, Distalgesic och Panocod.[4]

Källa wikipedia http://sv.wikipedia.org/wiki/Paracetamol

Hög konsumtion av paracetamol kan förklara varför förekomsten av astma och andra allergiska sjukdomar är högre i engelskspråkiga länder än någon annanstans.
Dr Seif Shaheen från Kings College, London, och kollegor hade föreslagit i en nyligen publicerad i Thorax (2000; 55:266-70) att astma är kopplad till paracetamol användning hos vuxna. Detta föranledde laget att göra en ekologisk analys och för att undersöka om astma och andra allergiska sjukdomar som eksem och rinit, var vanligare i länder med högre paracetamol försäljning.
Varning:
In 2000, poison-control centers received more than 130,000 calls from people who believed they had taken a dangerous amount of an over-the-counter painkiller. Nearly one-half of those calls concerned acetaminophen, best known as the active ingredient in Tylenol. Approximately 0.2 percent of those cases ended in death.
Annonser

VD: QMI Quality Management Training Institute

Publicerat i Allergi, Asthma, Astma

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

En som är stressad och har diabetes

En patients minnesanteckningar
Dessa texter är avsedda som minnesanteckningar för mitt eget bruk.
Jag anger källor när det finns sådana.

Du är vad du äter
Enligt Ayurveda Förstärk det friska Använd kroppens resurser avslappning Acceptera känslornas betydelse Lyssna, lär och ta egna beslut Alla delar samverkar till helhet
%d bloggare gillar detta: