Metformin -biverkningar

”Blodförtunnande medel och diabetes mediciner orsakar de flesta besöken akutsjukhus för biverkningar hos personer över 65 i USA, visar en ny studie.

Bara fyra läkemedel eller grupper medicin – användas ensamt eller tillsammans – svarade för två tredjedelar av akuta sjukhusinläggningar bland äldre amerikaner, enligt rapporten. På toppen av listan var warfarin, även känd som Waran, ett blodförtunnande medel. Den svarade för 33 procent av besöken akutsjukhus. Insulininjektioner var nästa på listan, står för 14 procent av akuta besök.

Acetylsalicylsyra, klopidogrel och andra trombocythämmande läkemedel som förhindrar blodproppar var inblandade i 13 procent av akuta besök. Och precis bakom dem var diabetes läkemedel som intas via munnen, kallad perorala hypoglykemiska medel, som var inblandade i 11 procent av sjukhusvistelseion”.

En gemensam nämnare bland de läkemedel som toppar listan är att de kan vara svåra att använda. Vissa kräver blodtester att anpassa sina doser, och en liten dos kan ha en kraftfull effekt. Blodsocker kan vara notoriskt svårt att kontrollera hos personer med diabetes, till exempel, och tar en något större dos insulin än nödvändigt kan skicka en människa i chock. Warfarin, under tiden, är det klassiska exemplet på ett läkemedel med en knapp marginal mellan terapeutiska och toxiska doser, kräver regelbunden blod övervakning, och det kan interagera med många andra läkemedel och livsmedel.
”Det är läkemedel som är kritiska,” Dr Budnitz sa, ”men eftersom de orsakar så många av dessa skador är det viktigt att de är hanteras på lämpligt sätt.”

Se http://well.blogs.nytimes.com/2011/11/23/four-drugs-cause-most-hospitalizations-in-older-adults/?ref=health

Biverkningar – De vanligaste biverkningarna av metforminär gastrointestinala och inkluderar en metallisk smak i munnen, mild anorexi, illamående, magbesvär och diarré. Dessa symtom är vanligtvis milda och övergående och reversibla efter dosreduktion eller utsättande av läkemedlet.En sällsynt problem är laktacidos, vilket kan vara dödlig i så många som hälften av fallen. Risken är mycket mindre än med en annan biguanid, phenformin, som tas ur bruk i USA på 1970-talet på grund av denna komplikation. Allvarliga mjölksyra ackumulering inträffar vanligen bara i närvaro av en predisponerande tillstånd inklusive:

Njurinsufficiens.
Aktuell leversjukdom eller alkoholmissbruk.
Hjärtsvikt.
Tidigare historia av laktacidos.
Allvarlig infektion med minskad vävnadsgenomblödning.
Hypoxiska stater
Allvarlig akut sjukdom
Hemodynamisk instabilitet
Ålder 80 år eller mer

Läkemedelsinteraktioner – En möjlig interaktion finns mellan metformin och cimetidin (Tagamet) resulterar i en ökning av metformin i blodet. Denna samverkan kan öka risken för hypoglykemi hos patienter som tar metformin och en sulfonureid eller insulin, och kan öka risken för laktacidos hos patienter med nedsatt njurfunktion. Dessa risker kan komma att öka nu när cimetidin finns tillgängliga över disk. Andra H2-blockerare är mindre benägna att orsaka detta problem.

Tillverkaren rekommenderar också avbryta metformin under 48 timmar efter varje radiologiska förfarande med administrering av joderade kontrastmedel i blodet. Skälet för denna rekommendation är att undvika risken för höga plasmakoncentrationer metformin om patienten utvecklar kontrast-inducerad akut njursvikt.

Annonser

VD: QMI Quality Management Training Institute

Publicerat i Diabetes

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

En som är stressad och har diabetes

En patients minnesanteckningar
Dessa texter är avsedda som minnesanteckningar för mitt eget bruk.
Jag anger källor när det finns sådana.

Du är vad du äter
Enligt Ayurveda Förstärk det friska Använd kroppens resurser avslappning Acceptera känslornas betydelse Lyssna, lär och ta egna beslut Alla delar samverkar till helhet
%d bloggare gillar detta: