Diabetes och njurar

Du har två njurar. De är bönformade, och ungefär lika stor som en knytnäve. De är belägna i mitten av ryggen, på vänster och höger sida av din ryggrad, precis under bröstkorgen. Deras främsta uppgift är att filtrera extra vatten och avfall från blodet och producerar urin. De hjälper också tryckreglering blod och gör hormoner som kroppen behöver för att hålla sig frisk.
Njursjukdom är oftast orsakade av diabetes eller högt blodtryck.
Diabetes och högt blodtryck skada blodkärlen i njurarna, så njurarna inte kan filtrera blodet så bra som de brukade. Vanligtvis skadan sker långsamt, under många år. Eftersom fler och fler blodkärl är skadade, njurarna slutar så småningom att fungera.Andra riskfaktorer för njursjukdom är hjärt-(hjärta) sjukdom och en familjehistoria av njursvikt. Om du har någon av dessa riskfaktorer, bör du få testas för njursjukdom.Tidig njursjukdom har inga symptom
Det betyder att du inte kan känna att du har det. I själva verket kanske du känner dig alldeles utmärkt tills njurarna har nästan slutat fungera. Vänta inte på symtom. Blod-och urinprov är det enda sättet att veta om du har en njursjukdom. Ett blodprov mäter din GFR och ett urinprov kontroller test för protein. Läs mer om tester för njursjukdom.Njursjukdom kan behandlas om de upptäcks tidigt.
Rätt behandling kan bidra till att förhindra ytterligare skador på njurarna och bromsa njursjukdom. Ju tidigare njursjukdom hittas, kallas desto snabbare kan du ta mediciner, ACE-hämmare eller ARB, och andra åtgärder som kan hålla njurarna friska längre. Läs mer om hur du håller dina njurar friska.Njursjukdom är progressiv.
Njursjukdom går inte bort. Istället blir det oftast värre med tiden. Njursjukdom kan förvandlas till njursvikt, då dialys eller njurtransplantation behövs. Njursjukdom kan också leda till hjärtsjukdomar. Läs mer om vad som händer om dina njurar inte fungerar.Ta första steget
Om du är i riskzonen, få ditt blod och urin kontrolleras för njursjukdom.
Ett blodprov och ett urinprov används för att kontrollera njursjukdom.Den blodprov hjälper till att mäta din GFR. GFR står för glomerulär (glow-MAIR-du-lura) filtration. GFR mäter hur mycket blod njurarna filtrera varje minut.GFR redovisas som en siffra.En GFR på 60 eller högre är det normala intervallet.
En GFR under 60 kan betyda att du har en njursjukdom.
En GFR på 15 eller lägre kan medföra njursvikt.Du kan inte höja din GFR, men du kan försöka att hålla det från att gå lägre. Läs mer om vad du kan göra för att hålla dina njurar friska.Den urinprov letar efter höga halter av protein eller albumin, en viss typ av protein. Albumin är för stort att passera genom en frisk njure. Om dina njurar är skadade, kan albumin passera i urinen. Du kan inte se eller känna albumin i urinen. Så, är ett U-albumin testa viktigt.

I allmänhet, desto mindre albumin i urinen, desto bättre. Din operatör kan ge dig läkemedel för att sänka mängden av albumin i urinen och för att hålla dina njurar friska.

När ska man testa sig
Ju tidigare njursjukdom hittas, tidigare den kan behandlas. Se nedan för att ta reda på hur ofta du ska få kontrolleras för njursjukdom om du är i riskzonen.

Mitt Albumen U värde daterad 101206 är mindre än 3 mg/L, vad är det för måttenhet – stämmer inte med info på webben.
Njurvärde, Kreatinin (mikromol/L)
Mitt värde: 69 den 14 mars 2011
Rekommenderat: Under 90
Förklaring:
Värdet visar njurarnas funktion. Mätresultatet kan påverkas av stor eller liten muskelmassa.

Här är en lista över de 15 njur-vänliga super livsmedel. Dessa livsmedel är bra för alla, inte bara personer med njursjukdom, så genom att använda dem i din familj måltider, kommer du att hjälpa dina nära och kära njuta av god hälsa också.

1. Röd paprika

Röd paprika är ett bra val för dem som berörs om njure hälsa, eftersom de är låga i kalium. Dessutom lägger de färg och smak till varje maträtt, medan packa en generös del av vitaminerna A, C, B6, folsyra och fiber. De innehåller också antioxidant lykopen som skyddar mot vissa typer av cancer.

Om du följer njuren diet, är det enkelt att lägga till röd paprika på maten plan. Blanda dem i tonfisk eller kyckling sallad eller äta rå med dopp. Rostad, de är bra för påfyllning smörgåsar eller gröna sallader. Hacka dem för användning i äggrätter, såsom omeletter eller äggröra, lägga till dem i Kabobs för grillning eller stoppa dem med ett hackat oxkött eller kalkon blandningen för en god bakat entrée.

2. Kål

Crunchy kål är en korsblommiga grönsaker fylld med fytokemikalier, fann kemiska föreningar i vissa frukter och grönsaker. Fytokemikalier arbeta för att bryta isär fria radikaler. Många fytokemikalier tros kampen mot cancer och stödja hjärt-och kärlhälsa.

Billig kål är ett bra komplement till ditt ätande plan, eftersom det är också hög halt av vitaminer K och C, höga i fiber och en bra källa till vitamin B6 och folsyra, men det är lågt i kalium, så det är speciellt njur-vänlig.

Om du efter dialys dieten, lägga kål genom att vrida den till coleslaw eller använda som en toppning för fisk tacos. Kål kan kokas, kokt eller mikrad och sedan njöt med en touch av smör eller grädde ost och ett stänk av peppar, kummin frön. Andra näringsrik måltid alternativ är kåldolmar och kåldolmar.

3. Blomkål

En annan njur-vänliga super mat är blomkål. Denna korsblommiga grönsaker ger massor av C-vitamin din tallrik, tillsammans med folat och fiber. Dessutom innehåller ämnen som hjälper din lever neutralisera giftiga ämnen.

Blomkål kan ätas rå med dopp eller i sallader. Ångad eller kokt, kan det vara erfaren och förvandlas till en stor sida skålen. Du kan även mosa blomkål som en dialys-vänlig ersättning för potatismos.

4. Vitlök

Vitlök är bra för att minska inflammation och sänka kolesterol. Det har också antioxidant och anti-koagulering egenskaper. (Matlagning vitlök inte kommer att påverka dess antioxidanta egenskaper, men det kommer att minska sina anti-koagulation och anti-inflammatoriska effekter.)

Om du efter dialys kosten, använd vitlökspulver istället för vitlök salt lägga till extra smak till dina måltider utan att lägga extra natrium. Vitlök kan användas i matlagning många rätter: kött, grönsaker eller tomatsås, till exempel. När du börjar laga mat med vitlök, kommer du att undra hur du någonsin klarade dig utan den.

5. Lök

En annan populär mat som används för smaksättning är löken. Lök är full av flavonoider, särskilt quercetin.Flavonoider är naturliga kemikalier som förhindrar avsättningen av fettmaterial i blodkärl och tillsätt pigmentering (färg) på växter. Quercetin är en kraftfull antioxidant som tros bidra till att minska hjärtsjukdomar och skydda mot många former av cancer. Det har också anti-inflammatoriska egenskaper.

Låg kalium, lök är inte bara njur-vänliga, de innehåller också krom, en mineral som hjälper din kropp med metabolismen av fetter, proteiner och kolhydrater.

Lök kan avnjutas rå eller kokt i en mängd olika rätter.

6. Äpplen

Ett äpple om dagen verkligen hjälper till att hålla doktorn borta! Högt i fiber-och anti-inflammatoriska egenskaper, äpplen bidra till att minska kolesterol, förhindra förstoppning, skydda mot hjärtsjukdomar och minska risken för cancer.

Nedsatt-vänliga äpplen kan ätas råa eller kokta. Eller få sina hälsofördelar genom att dricka äppeljuice eller cider.

7. Tranbär

Tranbär är bra för att förebygga urinvägsinfektioner, eftersom de gör urinen surare och hålla bakterier från att fästa på insidan av urinblåsan. De har också visat sig skydda mot cancer och hjärtsjukdomar.

Även om vi tänker på tranbär som en semester sida skålen, kan tranbärsjuice avnjutas dagligen för extra näring.Eller kasta en handfull torkade tranbär i din spannmål eller sallad.

8. Blåbär

Dessa läckra bär får sin blåa färg från antioxidativa föreningar som kallas anthocyanidins. Blåbär får höga betyg för näring, tack vare naturliga ämnen som minskar inflammation och massor av C-vitamin och fibrer. De innehåller också mangan, som bidrar till friska ben.

Använd blåbär till toppen av din morgon spannmål, piska dem i en frukt smoothie eller njuta av dem i en bakad behandling, såsom muffins eller spröda.

9. Hallon

Hallon innehåller en förening som kallas ellagsyra, vilket hjälper till att neutralisera fria radikaler. Den bär röda färgen kommer från antioxidanter kallade antocyaniner. Hallon är packade med fibrer, C-vitamin och mangan. De har också massor av folat, en B-vitamin. Hallon har egenskaper som hjälper till stopp cancercelltillväxt och bildningen av tumörer.

Strö färska hallon på spannmål eller piska dem i en njure-vänlig frukt smoothie.

10. Jordgubbar

Jordgubbar är rika på två typer av antioxidanter, plus att de innehåller massor av C-vitamin, mangan och fiber. De har anti-inflammatoriska och anti-cancer egenskaper och dessutom hjälpa till att hålla ditt hjärta friskt.

Liksom de flesta bär, de är underbara på spannmål eller smoothies. Lägg vispad toppning för en snabb dessert, eller puré dem för en ny tillägg till pund eller ängel mat kaka.

11. Körsbär

Körsbär är fyllda med antioxidanter och fytokemikalier som skyddar ditt hjärta. Då äts dagligen, har de visat sig minska inflammation.

Färska körsbär gör ett läckert mellanmål. Naturligtvis är körsbärspaj en populär dessert, men det finns också körsbär skarp, körsbär ostkaka och även körsbär kaffe kaka. Körsbärssås gör en trevlig komplement till lamm eller fläsk.

12. Röda druvor

Färgen i röda druvor kommer från flera olika flavonoider. Detta är bra för hjärtat, eftersom de förhindrar oxidation och minska risken för blodproppar. En flavonoid i druvor, resveratrol, kan öka produktionen av kväveoxid, vilket ökar muskelavslappning i blodkärlen för bättre blodflöde. Flavonoider hjälper också skydda dig från cancer och förhindra inflammation.

Välja dem med röda eller lila hud druvor för den högsta flavonoid innehåll. Ät druvor som mellanmål. Vid frysta, de gör ett bra törstsläckare för dem på en flytande kost. Lägg druvor till frukt eller kyckling sallad. Eller dricka druvsaft.

13. Äggvitor

Visste du att äggvitorna är rena protein? De ger högsta kvalitet protein som finns, tillsammans med alla de essentiella aminosyrorna. Om du är på njuren diet, är det bra att notera att äggvitor har mindre fosfor än andra proteinkällor, såsom äggulor eller kött.

Använd äggvitor för omelett eller äggvita smörgåsar. Du kan också lägga till dem i smoothies eller skakar. Hårda koka ägg och använder vita att använda i tonfisk eller gröna sallader.

14. Fisk

Annan hög kvalitet proteinkälla är fisk. Både American Diabetes Association och American Heart Association rekommenderar att du inkluderar fisk i din måltid planen två eller tre gånger i veckan. Förutom att vara en stor källa till protein, innehåller fisk anti-inflammatoriska fetter som kallas omega-3. Dessa hälsosamma fetter hjälpa till att förebygga sjukdomar, såsom cancer och hjärtsjukdomar. De hjälper också lägre LDL (det onda kolesterolet) och höjer HDL (det goda kolesterolet).

De typer av fisk som har störst omega-3 är lax, långfenad tonfisk, makrill, sill och regnbåge.

15. Olivolja

Forskning har visat att människor i länder där olivolja används i stället för andra typer av oljor tenderar att ha lägre cancer och hjärtsjukdomar. Detta tros bero på olivolja många goda komponenter: oljesyra, en anti-inflammatorisk fettsyra som skyddar mot oxidation och polyfenoler och antioxidantföreningar som förhindrar inflammation och oxidation.

Använd jungfruolja och extra jungfruolja – de är högre i antioxidanter. Olivolja kan användas i matlagning eller för att göra salladsdressing, som dipp till bröd och som en marinad för grönsaker.

Sammanfattning

Om du är oroad över hälsan hos dina egna njurar – eller någon annans – dessa 15 super livsmedel för njurar hälsa bör vara på din livsmedelsbutik-inköpslista. Fråga en nedsatt dietist för att få hjälp att inkludera dem i din njur-vänliga måltider om du har kronisk njursjukdom. När du köper frukt och grönsaker, får de färskaste som du kan hitta och se till att inkludera en sort eftersom vissa är rika på ett näringsämne och andra är rika i en annan. Om du bara hitta frukter som inte är på topp, kan smaken vara mindre, men du kommer fortfarande få bra näringsvärde från dem för din njure hälsa.

Se: http://www.yourkidneys.com/kidney-education/Diet-and-nutrition/15-super-foods-for-kidney-health/2924

Annonser

VD: QMI Quality Management Training Institute

Publicerat i Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

En som är stressad och har diabetes

En patients minnesanteckningar
Dessa texter är avsedda som minnesanteckningar för mitt eget bruk.
Jag anger källor när det finns sådana.

Du är vad du äter
Enligt Ayurveda Förstärk det friska Använd kroppens resurser avslappning Acceptera känslornas betydelse Lyssna, lär och ta egna beslut Alla delar samverkar till helhet
%d bloggare gillar detta: