Ladda vitamin D på vintern

Får du i dig tillräckligt med D-vitamin? Vet du i vilken mat du hittar D-vitamin? Ta en titt på listan!

d-vitamin i sill

Så här mycket d-vitamin inehåller maten:

  • 1 port (120 g) regnbåge: 16,3 mikrogram
  • 1 port (120 g) lax: 15 mikrogram
  • 1 port (120 g) färsk sill: 14,4 mikrogram
  • 1 port (120 g) strömming: 11 mikrogram
  • 1 port (120 g) makrill: 4,7 mikrogram
  • 1 port (100 g) kycklingfilé med skinn: 1,5 mikrogram
  • 1 port (120 g) torsk: 1,2 mikrogram
  • 1 port (120 g) gädda, abborre: 1 mikrogram
  • 1 tallrik (2 dl) vitaminberikad lättfil eller lättyoghurt: 0,8 mikrogram
  • 1 ägg (60 g): 0,8 mikrogram
  • 1 glas (1,5 dl) vitaminberikad lätt- eller mellanmjölk: 0,6 mikrogram
  • 1 port (100 g) fläskkött: 0,5 mikrogram
  • 5 g bordsmargarin till 1 smörgås: 0,4 mikrogram
  • 1 port (100 g) nötkött: 0,4 mikrogram
  • 1 port (100 g) köttfärs (10 %): 0,4 mikrogram
  • 1 port (100 g) kycklingfilé utan skinn: 0,4 mikrogram
  • 1 rejäl klick (0,5 dl) vispgrädde: 0,2 mikrogram

Hur mycket D-vitamin behöver man?

Behovet av vitamin D varierar med bland annat ålder och kön. Rekommendationen per dag är:

  • 10 mikrogram för barn under två år
  • 7,5 mikrogram för barn över två år och vuxna
  • 10 mikrogram för gravida och ammande
  • 10 mikrogram för personer över 60 år

Det är samma rekommendationer som till exempel Finland har.

Hur får man i sig D-vitamin?

Man får i oss vitaminet på två sätt: dels via maten, dels bildas D-vitamin i huden när man är ute i solen. Under sommarhalvåret är solbestrålning den viktigaste källan. Vitaminet lagras i kroppen och det som har bildats av solen kan täcka en del av behovet under vinterhalvåret.

D-vitamin i mat finns framför allt i:

  • Fisk, speciellt fet fisk som lax, sill och makrill.
  • Mini-, lätt- och mellanmjölk, eftersom de alltid berikas med D-vitamin. Ofta berikas också osötad lättfil och lättyoghurt.
  • Margarin, eftersom de alltid berikas med D-vitamin.
  • Ägg och kött innehåller också en del D-vitamin.

Hur får man tillräckligt med D-vitamin?

Att få solljus på ansikte, armar och ben 2-3 gånger/vecka, cirka 6-8 minuter per gång, anses tillräckligt för att täcka behovet av D-vitamin. Under sommarhalvåret bildas mycket D-vitamin som lagras i kroppen och används under vinterhalvåret. Om man äter fisk regelbundet, särskilt fet fisk (lax, sill, makrill) och D-vitaminberikade produkter, som mager mjölk och margarin, får de flesta i sig tillräckligt med D-vitamin även under vintern. De som riskerar att få i sig för lite är de som inte äter denna typ av mat.

Se: http://www.slv.se/sv/Fragor–svar/Fragor-och-svar/Mat-och-naring/Fragor-och-svar-om-D-vitamin/

                                   Se: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2698592/#__abstractid3984902

Dr Matti Tolonen rekommenderar E-EPA 500 mg och

Dr. Dahlqvist nämner  Holistics D-vitamin á 2000IE per dag

VD: QMI Quality Management Training Institute

Publicerat i bra för hälsa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

En som är stressad och har diabetes

En patients minnesanteckningar
Dessa texter är avsedda som minnesanteckningar för mitt eget bruk.
Jag anger källor när det finns sådana.

Du är vad du äter
Enligt Ayurveda Förstärk det friska Använd kroppens resurser avslappning Acceptera känslornas betydelse Lyssna, lär och ta egna beslut Alla delar samverkar till helhet
%d bloggare gillar detta: