Fetma och kost

”När man blandar socker och fett, som i en kanelbulle, blir suget lika starkt som av kokain. Efter hundratals affärsmiddagar tvingades industrimannen Sören Gyll förra året transplantera sin lever. Nu varnar han andra för att gå i sockerfällan. Läkemedelsindustrin använde kunskapen för att utforma det hittills mest effektiva bantningspillret. Ändå erkänner inte myndigheterna att man kan bli beroende av godis och skräpmat”.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/socker-liknas-vid-narkotika_6594828.svd

Vad skall man då äta?

Inte tre stora potatisar och lingon dricka  till lunch eller middag – potatis förvandlas till socker i magen inom en halv timme!

Vi har ett helt spektrum av val.

Kost med mer frukt, grönsaker, hela spannmål, baljväxter, sojaprodukter, vissa feta fiskar som lax,  rekommenderas av flesta.

För att se bättre ut, må bättre gå ner i vikt och få en god hälsa.

Här är en intressant hälsokost skribent:

Endiv och Quinoa Sallad med pocherat ägg
Av Martha ROSE ShulmanOm du tvekar att köpa sallad greener som kan vissna innan du har en chans att använda dem, är endiv en perfekt lösning. Den snäva glödlampor kommer att hålla i din skarpare i ca en vecka utan att försämras. Gör dressingen och behåll det du inte använder i kylskåp. Det kommer att hålla tills du använder den.1 1 / 2 msk av följande dressing:
2 msk rödvinsvinäger, Champagne ättika eller sherryvinäger (sherryvinäger är min preferens)
1 tsk balsamvinäger (tillval)
Salt, gärna grovt havssalt eller fleur de sel, efter smak
1 tsk dijonsenap
6 msk extra jungfruolja, eller 4 msk olivolja och 2 msk valnötsolja
1 vitlöksklyfta, krossad
För salladen:
1 / 2 kopp kokt quinoa
1 1 / 2 endiver, helst en blandning av rött och grönt, skuren på tvären i 3/4-tums skivor
2 vita eller cremini svamp, tunt skivad
1 / 4 gul paprika, skuren på tvären i tunna skivor
1 tsk hackad färska örter, t.ex. dragon och gräslök
1 / 4 ounce (1 matsked) slivered parmesan
1 ägg, pocherat
1. Gör dressingen först så att vitlök, som du drar ut innan gungade salladen kan marinera. I en skål eller ett glas Vispa samman vinäger, salt, peppar och senap. Vispa i olja och tillsätt vitlök, som ska krossas så att den genomsyrar förbandet. Låt sitta i 15 minuter. Ta bort vitlöken, vispa dressingen och mäta upp 1 1 / 2 msk. Överför resterande dressing i en burk eller en sprutflaska och kyla.
2. Kombinera quinoa, endiver, champinjoner, gul paprika, örter och parmesan i en salladsskål. Tillsätt 1 1 / 2 msk dressing och blanda ihop.
3. Pocherar ägget, om du inte redan har gjort det. Toppa salladen med pocherat ägg och njut.
Avkastning: 1 huvud-maträtt som betjänar eller 2 portioner sidan eller förrätter.
Förberedelser: Kommer att hålla, utan vitlöksklyfta, i minst en vecka i kylskåp. Förvara den i en sprutflaska och använda vid behov. Den quinoa kommer att hålla i 3 eller 4 dagar i kylskåp.
Näringsvärde per portion (analyseras för 1 ägg endast): 420 kalorier, 5 gram mättat fett, 3 gram fleromättat fett, 14 gram enkelomättat fett, 192 milligram kolesterol, 32 gram kolhydrater, 11 gram kostfiber, 266 milligram natrium (inkluderar inte salt efter smak), 18 gram protein

Martha Rose Shulman är författare till ”The Very Best recept for health”

VD: QMI Quality Management Training Institute

Publicerat i bra för hälsa, Diabetes

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

En som är stressad och har diabetes

En patients minnesanteckningar
Dessa texter är avsedda som minnesanteckningar för mitt eget bruk.
Jag anger källor när det finns sådana.

Du är vad du äter
Enligt Ayurveda Förstärk det friska Använd kroppens resurser avslappning Acceptera känslornas betydelse Lyssna, lär och ta egna beslut Alla delar samverkar till helhet
%d bloggare gillar detta: