Diabetes och Alzheimers

En japansk studie publicerat i tidskriften Neurology fann att 27 procent av dem över 60 år som diagnostiserats med typ 2-utvecklade diabetes demens inom 15 år, jämfört med 20 procent av dem med normala blodsockernivåer.

De med högre än normala blodsockernivåer, eller prediabetes, hade också en högre risk.

Även om denna studie verkligen inte bevisa att diabetes leder till Alzheimers sjukdom, bör man vidta åtgärder för att vända höga blodsockernivåer genom viktminskning, dagliga promenader, och en minskning av godis och andra förädlade livsmedel skulle kunna sänka dina chanser att få båda sjukdomarna.

Abstract

Objective: We investigated the association between glucose tolerance status defined by a 75-g oral glucose tolerance test (OGTT) and the development of dementia.

Methods: A total of 1,017 community-dwelling dementia-free subjects aged ≥60 years who underwent the OGTT were followed up for 15 years. Outcome measure was clinically diagnosed dementia.

Results: The age- and sex-adjusted incidence of all-cause dementia, Alzheimer disease (AD), and vascular dementia (VaD) were significantly higher in subjects with diabetes than in those with normal glucose tolerance. These associations remained robust even after adjustment for confounding factors for all-cause dementia and AD, but not for VaD (all-cause dementia: adjusted hazard ratio [HR] = 1.74, 95% confidence interval [CI] = 1.19 to 2.53, p = 0.004; AD: adjusted HR = 2.05, 95% CI = 1.18 to 3.57, p = 0.01; VaD: adjusted HR = 1.82, 95% CI = 0.89 to 3.71, p = 0.09). Moreover, the risks of developing all-cause dementia, AD, and VaD significantly increased with elevated 2-hour postload glucose (PG) levels even after adjustment for covariates, but no such associations were observed for fasting plasma glucose (FPG) levels: compared with those with 2-hour PG levels of <6.7 mmol/L, the multivariable-adjusted HRs of all-cause dementia and AD significantly increased in subjects with 2-hour PG levels of 7.8 to 11.0 mmol/L or over, and the risk of VaD was significantly higher in subjects with levels of ≥11.1 mmol/L.

Conclusions: Our findings suggest that diabetes is a significant risk factor for all-cause dementia, AD, and probably VaD. Moreover, 2-hour PG levels, but not FPG levels, are closely associated with increased risk of all-cause dementia, AD, and VaD.

SE: http://www.neurology.org/content/77/12/1126.abstract

VD: QMI Quality Management Training Institute

Publicerat i Alzheimer, Diabetes

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

En som är stressad och har diabetes

En patients minnesanteckningar
Dessa texter är avsedda som minnesanteckningar för mitt eget bruk.
Jag anger källor när det finns sådana.

Du är vad du äter
Enligt Ayurveda Förstärk det friska Använd kroppens resurser avslappning Acceptera känslornas betydelse Lyssna, lär och ta egna beslut Alla delar samverkar till helhet
%d bloggare gillar detta: