Örter, kryddor och hälsa

Örter och kryddor har använts för att behandla olika sjukdomar och krämpor i tusentals år. Nu är det mycket nytt intresse för dessa altenative läkemedel, med många nya medicinska användningar kommer fram. För den här artikeln kommer både kryddor och örter kallas för naturläkemedel.
Först, vad är örter och kryddor? Kryddor härrör från rötter, bark, knoppar och frukter av växter. Örter är oftast hämtade från bladen på olika växter. Båda dessa behåller sin potens under långa perioder om de förvaras på rätt sätt.Både örter och kryddor är utmärkta antioxidanter, som arbetar för att neutralisera angrepp av fria radikaler mot kroppen. Kryddor innehåller också fytonäringsämnen, som kan hindra mutationen på friska celler till cancerceller.
En stor fördel att användningen av naturläkemedel har över kommersiella droger är den reducerade biverkningar, eftersom koncentrationen av aktiva ingredienser är mycket lägre. Det bör noteras att personer som lider av olika allergier, barn och kvinnor som är gravida eller ammande bör alltid ha ett samråd med en läkare innan du använder någon typ av naturläkemedel.
Vissa naturläkemedel har samma aktiva ingredienser som används i kommersiella droger. Växtbaserade läkemedel finns i flera former. De kan erhållas i piller eller kapslar, vätskor (tinktur eller extrakt) i sin naturliga form som från växter.
För snabbast hjälp, örtextrakt är de bästa valen eftersom de absorberas mycket snabbt i kroppen. Dessa måste mätas, vilket gör dem något mindre bekväm än p-piller eller kapsel former, men resultat ses nästan omedelbart. För långtidsbehandling och effekter, kapslar och tabletter är den mest praktiska och bekväma form. Också allmänt tillgänglig är växtbaserade pulver, som kan göras till teer.
Även om det finns hundratals olika örter och kryddor som används för hälsoskäl, är några av de vanligaste visas nedan, tillsammans med deras användning.
VITLÖK
Vitlök är en av de mest kända och använda växtbaserade läkemedel. Vitlök är ett starkt vapen mot infektioner och en naturlig antibiotika. Det har konstaterats att minska kolesterol och högt blodtryck och ibland används för att behandla svampinfektioner.
KAMOMILL
Kamomill används ofta som ett te för sitt milda lugnande effekt. Det används också för att nappen mag krämpor och minska feber. Det kan också appliceras lokalt för att lugna hudirritationer och utslag.
MUSKOT
Gemensamt hushåll krydda, muskotnöt ett njutningsmedel för hjärt-kärlsystemet.Det är också för att lindra den gemensamma inflammation i samband med gikt.Denna krydda bör användas försiktigt eftersom stora doser kan vara giftiga. Det är inte att användas av gravida kvinnor eller barn som naturläkemedel.
TIMJAN
Denna krydda kan också användas som ett antiseptiskt medel när krossas och appliceras på ren skärsår och skrubbsår. Som te, det lugnar magen och kan minska smärtan av mensvärk. Timjan kan också användas som en behandling av förkylning.
INGEFÄRA
Ginger har många medicinska användningsområden. Det är en mycket effektiv behandling för rörelse sicknesss och allmän illamående. Det används också för att behandla mensvärk och illamående i samband med kemoterapi.
SALVIA
Detta stickande ört används som ett botemedel mot förkylning, halsont och andra sjukdomar i andningsorganen, liksom urinvägsproblem. Det har använts för att kontrollera vissa symtom på diabetes.
FÄNKÅL
Fänkål är en ört som används allmänt för att behandla spädbarnskolik och gas. Det är också en stark lever detoxifier och urindrivande.
Bockhornsklöver
Bockhornsklöver används av många kvinnor som lider av symptom på klimakteriet – värmevallningar, nattliga svettningar, etc. Det används också för att sänka kolesterolet och lindra förstoppning. Det har upptäckt att bockhornsklöver och binds med wholesterol i tarmen och uppmuntrar utsöndring av kolesterol från kroppen.
Kryddnejlika
Kryddnejlika fungera som en sårrengöring genom att döda skadliga bakterier. Det är också används för att behandla matsmältningsbesvär och diarré. Kryddnejlika fungerar också som en avskräckande för fria radikaler i kroppen.
ROSMARIN
Rosmarin är en annan naturläkemedel som lugnar matsmältningssystemet. Som en olja, det används för att lindra ömma muskler och öka blodcirkulationen när de appliceras på huden.
GURKMEJA
Denna krydda har använts för att behandla artrit, dysenteri och hjärtsjukdomar. Det är också tros minska risken för vissa cancerformer genom att attackera fria radikaler.
Cayenne (Red Pepper)
Cayenne kan tas eller användas lokalt. Den innehåller capsaicin, ett ämne som också används som en aktiv ingrediens i många kommersiella smärtstillande medel. Cayenne hjälper också i matsmältningen.
Selleri utsäde
Denna krydda är också används för att behandla hjärtsjukdomar, högt blodtryck och för att minska kolesterol.
KORIANDER
En annan mag calmant är koriander används för att behandla kolik och allmän illamående.
KANEL
Denna krydda används för att ocntrol nivån av blodsocker för diabetiker. Det är också för att lindra symtomen vid urinvägsinfektioner och infektioner jäst.

Vilka mängder är ok?  Enligt EFSA (European Food Safety Authority; EU:s livsmedelsmyndighet) är det ok med cirka 1 tsk kanel om dagen, vilket är en gräns med mycket hög säkerhetsmarginal. Överskrider du gränsen någon gång då och då behöver du alltså inte vara orolig.

Golden Seal
Detta är en kraftfull detoxifier och används för att lindra halsont, tandköttsinflammationer och jäst infektioner.
OREGANO
Används för att lindra olika andningsproblem, får oregano avlastar dessutom mag upprörd och jäst infektioner.
Lakritsrot
Lakritsrot är en åtgärd för att lindra klimakteriebesvär. I vissa fall har det visat sig att ha så mycket effekt som hormonbehandling hos kvinnor.
SAFFRAN
Studier har visat saffran sig vara användbar för att förstöra cancerceller som orsakar leukemi.
Curcumin
Curcumin studeras som en behandling för hiv, det virus som orsakar aids.

Annonser

VD: QMI Quality Management Training Institute

Publicerat i bra för hälsa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

En som är stressad och har diabetes

En patients minnesanteckningar
Dessa texter är avsedda som minnesanteckningar för mitt eget bruk.
Jag anger källor när det finns sådana.

Du är vad du äter
Enligt Ayurveda Förstärk det friska Använd kroppens resurser avslappning Acceptera känslornas betydelse Lyssna, lär och ta egna beslut Alla delar samverkar till helhet
%d bloggare gillar detta: