Mat och diabetes

Rätt näring är mycket viktigt i förebyggandet och i vården av diabetes. Målsättningen med dessa rekommendationer är att uppmärk samma diabetiker och hälsopersonal om fördelarna med och nyttan av rätt näring enligt senaste rön.

För att uppfylla närings- relaterade mål måste såväl diabetikern som hälsopersonalen gemensamt sätta upp målen och involvera diabetikern i beslutsprocessen.

ADA (American Diabetes Association) un- derstryker vikten av lågkaloridiet eller en diet med få kolhydrater.

I en nyligen publicerade rekommendationer vid diabetes.

Diet enligt ovannämnda är dessutom effektiv vid viktminskning.

Dessa rekommendationer är avsedda att hjälpa läkare att guida diabetiker i deras vård av sjukdomen.

Våra kroppar är inte genetiskt gjorda för att få energi från stora mängder fiberlösa kolhydrater som t ex stärkelse.

Med dagens populära sädesslagsdieter (t ex gröt, müsli) har kolhydratsämnesomsättningen rubbats hos ca ¾ av befolkningen, inklusive dia- betiker, som helt enkelt inte kan ta upp denna mängd kolhydrater.

En stor del av stärkelsen lagras som fett med fetma som följd.

Vi rekommenderar att man undviker måltider med mycket stärkelse, t ex potatis, ris, banan, squash och mat baserad på spannmål (gröt, pasta och vitt bröd), pizza, kakor och andra bakelser.

Enkelt socker känns igen på sin smak: sötma. Många vet att man ska undvika alltför mycket socker, men inte när det gäller pasta och bröd, då dessa omvandlas till socker i krop- pen på några få minuter.

Potatis och ris skiljer sig inte nämnvärt i detta avseende.

Pasta är bättre för diabetiker eftersom den höjer blodsockerhalten långsammare än potatis, bröd eller bordssocker.

Grönsaker och frukt innehåller mycket fiber och cellulosa, vilka vi rekommenderar i stället för stärkelserik föda.

Den s k cellulosalinjen är betydligt effektivare, också vid viktkontroll, än stär- kelsediet (som rekommenderas av Diabe- tesförbundet).

Vi går emot de fördomar som härskar inom näringsläran, som menar på att endast kalorierna räknas vid viktminskning.

Den s k cellulosalinjen kan hjälpa typ 2 diabetiker och få sina blodsockervärden under kontroll när andra dietförändringar eller mediciner inte hjälpt.

Skriver:

Dr Matti Tolonen, läkare, näringsexpert och docent i folkhälsovetenskap vid Helsingfors universitet, Finland. www.biovita.fi/svenska/tolonen.html

Dr Pentti Raaste är allmänpraktiserande läkare och själv diabetiker.

Skriften heter: RIKTLINJER FÖR EN ADEKVAT VÅRD AV DIABETES Av Dr Matti Tolonen och Dr Pentti Raaste

 

Och RS-dieten:

Enligt RS-dieten får man äta mycket av kalorisnål mat som innehåller mycket resistent stärkelse. Dessa råvaror är: fläskfile, prosciuto, banan, potatis, gurka, avokado, aubergine, soltorkade tomater, körsbärstomater, sesampasta, rädisor, hummus, cocktailtomater, kapris, purjolök,vitlök, gräslök, rödlök, kikärtor, svarta bönor, sallad, rucola, spenat, babyspenat, jordgubbar, ägg, nötter, yoghurt, lättmjölk, olivolja, gräddfil, créme fraiche, fetaost, fullkornsbröd, fullkornsknäcke, vinäger, fransk senap, pesto, balsamvinäger, salt, peppar, curry och citronsaft.

http://www.dietguiden.com/rs-dieten.php

 

VD: QMI Quality Management Training Institute

Publicerat i Diabetes, Matlagning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

En som är stressad och har diabetes

En patients minnesanteckningar
Dessa texter är avsedda som minnesanteckningar för mitt eget bruk.
Jag anger källor när det finns sådana.

Du är vad du äter
Enligt Ayurveda Förstärk det friska Använd kroppens resurser avslappning Acceptera känslornas betydelse Lyssna, lär och ta egna beslut Alla delar samverkar till helhet
%d bloggare gillar detta: