Tomater och diabetes

 

Tomatoes are rich sources of several nutrients, including lycopene and beta-carotene. But the benefit of consuming tomatoes may even extend into type 2 diabetes management, according to research published in the International Journal of Food Sciences and Nutrition [5].

Iranian researchers tested this theory in assigning 32 type 2 diabetes patients to consume 200 g of raw tomato daily for eight weeks. Blood markers, including glucose, homocysteine, apolipoprotein, and blood pressure, were measured at baseline and at eight weeks.

Compared to baseline scores, systolic and diastolic blood pressure significantly decreased at eight weeks. Another notable change was an increase in apolipoproteinA-1, a main constituent of high-density lipoprotein cholesterol (commonly referred to as “good cholesterol”).

Such changes in blood markers left the researchers to conclude that tomato consumption had “a favored effect” and “might be beneficial for reducing cardiovascular risk associated with type 2 diabetes.”

The study abstract can be read here [5].

See: http://www.nutritionaloutlook.com/print/6197

VD: QMI Quality Management Training Institute

Publicerat i Diabetes

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

En som är stressad och har diabetes

En patients minnesanteckningar
Dessa texter är avsedda som minnesanteckningar för mitt eget bruk.
Jag anger källor när det finns sådana.

Du är vad du äter
Enligt Ayurveda Förstärk det friska Använd kroppens resurser avslappning Acceptera känslornas betydelse Lyssna, lär och ta egna beslut Alla delar samverkar till helhet
%d bloggare gillar detta: