Vad är HbA1c?


Hba1c är ett blodprov som tas i armen eller i fingret och är ett mått på hur ditt blodsocker har varit inställt under de senaste 4-6 veckorna. Provet analyserar hur mycket socker som fastnat på de röda blodkropparna. Enligt lokala och nationella riktlinjer bör HbA1c kontrolleras var tredje månad.

Provet analyseras
Prov för HbA1c anlyseras vanligtvis på laboratoriet. Det finns också mottagningar som har skaffat speciella apparater för analys med svar direkt. Det finns även möjlighet att utföra provet hemma s.k. HbA1c/post. Ett stick i fingret och två droppar blod läggs på en speciell provtagningslapp med lackmuspapper. Provet skickas sedan in till laboratoriet och svaret skickas både hem till Dig och till Din vårdgivare. HbA1c/post finns på vissa håll i Sverige bl.a. i region Skåne.

Ett för högt Hba1c
Ett högt HbA1c indikerar Ditt medelblodsocker är för högt. Det kan vara så att den medicinska behandlingen inte räcker till. Har Du en- eller tvådosbehandling av insulin, kanske Du behöver en ännu bättre behandling t.ex. fyra doser/dag. Behandlas Du med tabletter är det kanske dags att övergå till insulinbehandling.

Ett för lågt Hba1c
Ett lågt HbA1c kan betyda att Du har för många låga blodsockervärden och att den medicinska behandlingen behöver minskas.

Ett lagom Hba1c
Riktlinjerna för vård och behandling av diabetes skall omarbetas. Svensk förening för diabetologi föreslår nya mål för HbA1c. Vid typ 1 diabetes är det önskvärt med HbA1c på 6% och vid typ 2 diabetes är 5-6% ett önskvärt mål. Ett HbA1c på 7% betecknas som otillfredställande. Olika vetenskapliga undersökningar visar på att ett HbA1c på 6% och därunder minskar risken för utveckla senkomplikationer till sjukdomen diabetes. Ett HbA1c på 6% motsvarar ett medelblodsocker på 9 mmol/liter. Detta värde är ett riktmärke men som vid all diabetesbehandling bör Du tillsammans med Din doktor/diabetessjuksköterska ha en gemensam målsättning för nivån på HbA1c för att just Du skall må så bra som möjligt nu och i framtiden.

Vid uppföljningen av sjukdomen diabetes är HbA1c ett mycket betydelsefullt prov. Vid Ditt nästa besök för diabeteskontroll fråga därför efter Ditt HbA1c resultat och vad det motsvarar i medelblodsocker.

Se: http://www.alltomdiabetes.se/website/content/living-with-diabetes/for-dig-med-typ-1/din_behandling/vad%20ar%20hba1c.aspx

Följande länk beskriver hur HbA1c påverkas av en promenad efter maten:

http://www.diabetesselfmanagement.com/Articles/High-Blood-Glucose/strike_the_spike/

 

Annonser

VD: QMI Quality Management Training Institute

Publicerat i Diabetes

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

En som är stressad och har diabetes

En patients minnesanteckningar
Dessa texter är avsedda som minnesanteckningar för mitt eget bruk.
Jag anger källor när det finns sådana.

Du är vad du äter
Enligt Ayurveda Förstärk det friska Använd kroppens resurser avslappning Acceptera känslornas betydelse Lyssna, lär och ta egna beslut Alla delar samverkar till helhet
%d bloggare gillar detta: