Mejeriprodukter kan minska risken för diabetes

Feta mejeriprodukter som mjölk, ost och yoghurt kan minska risken för typ-2 diabetes, även kallad åldersdiabetes. Det visar amerikanska forskare som nu hittat en speciell fettsyra som finns i mjölkprodukter och som sambandet skulle kunna bero på.

Forskarna följde närmare 4000 personer under 20 års tid och mätte halten av den här fettsyran, Trans-Palmitoleic Acid, i blodet. Det de såg var att personer som hade höga nivåer av fettsyran också hade bättre nivåer av blodkolesterol, insulin och en 60 procent mindre risk att utveckla typ 2 diabetes jämfört med de som hade den lägsta nivån av fettsyran i blodet.

Tidigare har forskning snarare visat att trans-fettsyror förknippas med negativa hälsoeffekter.

Referens:
Mozaffarian, D. Et al. Trans-Palmitoleic Acid, Metabolic Risk Factors, and New-Onset Diabetes in U.S. Adults. 21 December 2010, Annals of Internal Medicine Volume 153 • Number 12. s. 790-799.

Se: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=4252150

VD: QMI Quality Management Training Institute

Publicerat i bra för hälsa, Diabetes

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

En som är stressad och har diabetes

En patients minnesanteckningar
Dessa texter är avsedda som minnesanteckningar för mitt eget bruk.
Jag anger källor när det finns sådana.

Du är vad du äter
Enligt Ayurveda Förstärk det friska Använd kroppens resurser avslappning Acceptera känslornas betydelse Lyssna, lär och ta egna beslut Alla delar samverkar till helhet
%d bloggare gillar detta: