Om blodsocker och diabetes

”Normalt blodsocker eller diabetes?

Normalt blodsocker ligger ungefär mellan 4-6 mmol/l(*) fastande, och upp till max 8,7 (7,8) efter måltid.

Pre-diabetes kan man ha, om man uppmäter fasteblodsocker mellan 6,1-7,0 eller om blodsockret icke-fastande är 8,7-12,1 (7,8-11,1).


Hur farligt är diabetes typ 2?

Diabetes typ 2 är alltså den överlägset vanligaste formen, den som normalt kommer i vuxen ålder hos personer med något omfångsrik mage. Kortfattat kan sägas att detta definitivt är något att ta på allvar. Väl kontrollerad typ 2 diabetes behöver inte ge upphov till knappt några skador på kroppen. Dåligt kontrollerad sjukdom kan dock leda till oerhört tråkiga följder. Läs mer om detta i inlägget ”Bara typ 2 diabetes”. Typ 2 diabetes är vidare mycket ofta en del av ett metabolt syndrom.

Hur åtgärdas högt blodsocker?

Om ditt socker är över diabetesgränsen bör du diskutera det med din läkare. Ofta väntar man vid typ 2 diabetes med medicin, och behandlar initialt med kost och motion. Trenden numera är dock att allt tidigare komplettera med tablettbehandling (Metformin), vilket jag tror kan vara klokt.

Om du har diabetes eller pre-diabetes, har minskning av kolhydrater i kosten visat sig ha god effekt för att minska blodsockret. Detta är inte förvånande eftersom alla kolhydrater består av olika socker-föreningar. De blir rent socker i magen, som tas upp i blodet och höjer blodsockret. Du kan läsa mer om detta i mina inlägg i ämnet, genom att klicka här.

Blodsocker-kurva

Ovan är data från denna studie, där överviktiga typ 2 diabetiker testade lågkolhydratkost (mer information om sådan via länken). De svarta cirklarna är blodsockret under en dag på vanlig mat. De vita cirklarna är motsvarande efter 14 dagar på lågkolhydratkost. Notera hur blodsockret efter denna korta tid är väsentligen normalt. Klicka på bilden för förstoring inklusive motsvarande insulinkurva. Lågt insulin är antagligen en av de viktigaste faktorerna för viktnedgång (för mer diskussion om insulinvärden se längst ner på sidan).

Intresserade kan läsa mer om den svenska ”Karlshamnsstudien” på lågkolhydratkost vid diabetes typ 2. I denna studie ser man fortsatt efter 44 månader en stor förbättring bland annat på blodsocker och vikt.

Viktnedgång är bland det viktigaste för att långsiktigt kunna bli bättre (eller i vissa fall helt bra) från sin typ 2 diabetes eller pre-diabetes.

Något annat intressant man kan se på blodsockerkurvan ovan är att blodsockret för dessa diabetiker verkar vara relativt högt på morgonen, redan innan frukost, och sedan sjunka. Det är faktiskt vanligt och kallas ”dawn phenomenon” eller ”gryningsfenomen” på svenska. Vissa hormonnivåer, såsom kortisol, når sin normala dygnstopp under efternatten/morgonen, och leder bland annat till att levern släpper ut lagrat socker i blodet.

Långtidsblodsocker (HbA1c)

Problemet med ett blodsockervärde är att det bara mäter nivån för stunden. Det säger just inget om hur värdet varit förra veckan, om det ofta är högt, eller hur högt det ligger i genomsnitt. Vore det inte bra om man kunde mäta ett sådant genomsnitt?

Faktum är att man kan det. Provet heter HbA1c och kallas ofta långtidsocker. Det speglar hur blodsockret legat i genomsnitt de sista 2-3 månaderna (sista månaden betyder mest). Orsaken till att man kan mäta detta är att blodsocker kan fastna på ett ämne i de röda blodkropparna. Ju högre blodsocker desto snabbare. Sen kan man mäta hur stor andel av ämnet där blodsocker fastnat. Blodkropparna finns i blodet under upp till ca 3 månader, och bryts sedan ner. Det är därför HbA1c är ett mått på det genomsnittliga blodsockret under denna tid.

Observera att HbA1c-värdet inte är exakt samma sak som medelblodsocker utan måste då översättas:

HbA1c – medel-P-glukos

5% = 5-7 mmol/l
6% = 7-9 mmol/l
7% = 9-12 mmol/l
8% = 11-15 mmol/l
9% = 12-17 mmol/l
10% = 15-20 mmol/l
11% = 18-25 mmol/l

Tillägg dec 2010: För att konvertera till de nya standardiserade HbA1c-värdena som införs 2011 multiplicera gamla HbA1c-värden med 10 och dra sedan ifrån 8.

(orsaken att varje HbA1c kan motsvara ett intervall av genomsnittligt blodsocker, är att två olika personer inte behöver få exakt samma HbA1c vid samma blodsocker. Alla är lite olika, bland annat stannar inte blodkroppar exakt lika länge i blodet hos alla. Antagligen motsvarar HbA1c på 5% ungefär 6 i medel dock, och 6% ungefär 8, osv.)

Normalt HbA1c är max ca 5%

Målvärdet vid typ 2 diabetes är enligt nationella riktlinjer från 1999 <6,5% (för yngre 5-6%). Jag gillar personligen inte detta mål. Jag tycker (slut)målsättningen lika gärna kan vara normalt värde (under eller nära 5%) för de flesta. Med vanlig västerländsk kost är detta dock ofta orealistiskt, men inte få som äter lågkolhydratskost har fått ner värdet dit, med god marginal. I vissa fall även utan medicinering. För exempel på sådana berättelser se här.

Att istället tvinga ner blodsockret alltför mycket med hjälp av intensiv medicinering kan möjligen vara farligt (vid typ 2 diabetes). Detta gäller kanske särskilt när det sker med hjälp av insulin. Som jag och många andra tolkar detta blir det därmed än viktigare att få ner sitt blodsocker på naturligt vis, genom kostförändring (mindre blodsockerhöjande kolhydrater) och gärna mer motion.

Det pågår arbete med att uppdatera rekommendationer. Förslaget från Svensk Förening för Diabetologi är enligt nedan:

Gränsvärden HbA1c (långtidsblodsocker) vid diabetes

Detta är ganska bra rekommendationer, tycker jag. Det är nämligen dokumenterat att risken för komplikationer ökar även vid HbA1c mellan 5-6%, särskilt hos typ 2-diabetiker

Anledningen till den föreslagna skillnaden i HbA1c- mål mellan typ 1- och typ 2- diabetes är även att risken för hypoglykemier ökar påtagligt vid lägre HbA1c hos patienter med typ 1 diabetes. Åtminstone om man äter mycket kolhydrater, och behöver kompensera för detta med höga doser insulin.

HbA1c kan även vara ett intressant prov hos icke-diabetiker. Ju lägre HbA1c, desto längre är man antagligen från att utveckla typ 2 diabetes. Om man spekulerar, är det tänkbart att ett lågt HbA1c betyder minskad risk att utveckla många andra sjukdomar, som har en stark statistisk koppling till typ 2 diabetes. Exempel på sådana är hjärtsjukdom, ett flertal cancerformer och demens. – Andreas Eenfeldt, Kostdoktorn.se, 080109 (uppdateras kontinuerligt – se överst på sidan)

För hela texten, se: http://www.kostdoktorn.se/diabetes/blodsocker-och-diabetes

Annonser

VD: QMI Quality Management Training Institute

Publicerat i Diabetes

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

En som är stressad och har diabetes

En patients minnesanteckningar
Dessa texter är avsedda som minnesanteckningar för mitt eget bruk.
Jag anger källor när det finns sådana.

Du är vad du äter
Enligt Ayurveda Förstärk det friska Använd kroppens resurser avslappning Acceptera känslornas betydelse Lyssna, lär och ta egna beslut Alla delar samverkar till helhet
%d bloggare gillar detta: