Rentvättad och finmalad stärkelse sämre för hälsan

Forskare vid Karolinska institutet som följt 25000 kvinnor i Mälardalen under elva år, har kommit fram till att dödligheten i både cancer och hjärtsjukdomar går att minska radikalt med förhållandevis enkla medel.

–Det negativa är att bara 5 procent av kvinnorna gör rätt saker. Det positiva är att 95 procent har chans att göra det, säger Alicja Wolk, professor vid Karolinska institutet.

Hon betonar att man inte behöver vara renlevnadsmänniska för att uppnå effekten.

Resultaten presenterades på ett symposium på Karolinska institutet i Solna igår. Flera internationellt välkända forskare trummade in ett snarlikt budskap. Harvardprofessorn Frank Hu, som är världsledande expert på kost och diabetes, varnade för att vi bara står i början av en global diabetespandemi som de närmaste åren väntas explodera även i Kina och Sydostasien, Sydamerika och Afrika.

Utvecklingen ger svåra följdverkningar eftersom nästan var tredje diabetiker dör i hjärtsjukdomar. Skador på levern, ögonen och nervsystemet är också mycket vanliga.

–Myndigheterna i många länder har länge rekommenderat lågfettdieter. Samtidigt har fetma och diabetes ökat dramatiskt. Rekommendationerna har uppenbarligen inte fungerat. Det är tydligt att dessa epidemier speglar konsumtionen av raffinerade kolhydrater och inte av fett, säger Frank Hu.

Han redovisade forskningsresultat som visar på en nästan dubblad risk för hjärtsjukdomar vid en kost med hög glykemisk laddning (GI där även mängden på tallriken vägts in) medan mycket mättat fett i samma studie gav en ökad risk med 20 procent. På samma sätt ökade risken för diabetes med 40 procent med GL-kosten, mot 10 procent för de som åt mycket mättat fett.

–Det är dags att skifta fokus från lågfettsdieter till att minska intaget av snabba kolhydrater med hög glykemisk laddning, säger Frank Hu.

Så sent som 1960 kom praktiskt taget alla kolhydrater i USA från fullkorn med fibrer, medan nästan allt som serveras idag är rentvättad och finmald stärkelse, påminner han.

–Det är stor skillnad på de kolhydrater vi äter idag och de vi åt för bara några decennier sedan.

Läs hela artikeln på http://www.svd.se/nyheter/inrikes/cancerfallen-kan-halveras_4795529.svd


Annonser

VD: QMI Quality Management Training Institute

Publicerat i Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

En som är stressad och har diabetes

En patients minnesanteckningar
Dessa texter är avsedda som minnesanteckningar för mitt eget bruk.
Jag anger källor när det finns sådana.

Du är vad du äter
Enligt Ayurveda Förstärk det friska Använd kroppens resurser avslappning Acceptera känslornas betydelse Lyssna, lär och ta egna beslut Alla delar samverkar till helhet
%d bloggare gillar detta: