Mögelangrepp på grönsaker och frukter

Fråga:

Kan mögliga grönsaker ätas om möglet skärs bort? Hur stor skall marginalen vara för att varan skall bli mögelfri? Vilka marginaler gäller för ost och bröd? Och hur pass farligt är mögel egentligen?

Solanin, gröna potatisar, är också ohälsosamt. Kan potatisen ätas om det gröna skärs bort?

Ingela Övermark

Svar:

Mögelsporer finns överallt i miljön och när de hamnar på livsmedel kan mögelsvampar börja växa till och bilda giftiga ämnen. Risken att bli akut sjuk är ganska liten men vissa mögelgifter kan ge skador på längre sikt. Vid matlagning, när maten värms upp till 70–80 grader så dödas mögelsvampar och sporer men de flesta mögelgifter överlever. Livsmedelsverkets rekommenderar att man allmänt sett bör undvika att äta mögliga livsmedel.

Men små mögelangrepp kan man ofta bara ta bort. Ytligt och begränsat mögel på grönsaker skär man bort med god marginal. Om det har gått på djupet eller spridit sig så är det bäst att kassera hela grönsaken. Mögligt bröd bör man undvika men om det bara har blivit små enstaka mögelfläckar kan man skära bort dem med god marginal. När det gäller hårdost räcker det om man skär bort det mögliga med någon centimeters marginal. Möglig saft bör man slänga, liksom sylt som innehåller mindre än 500 g socker per kilo bär. Om sylten är sötare kan man ta bort mögelskiktet med god marginal.

Om det gröna på potatisen sitter ytligt går det bra att skära bort det med några millimeters marginal. Om potatisen däremot har fått en grönaktig ton rakt igenom ska hela potatisen slängas.

Läs vidare på:

http://www.svd.se/mathalsa/mathalsa/experterna/mat/vad-gor-man-med-mogliga-livsmedel-och-gron-potatis_4772223.svd

Annonser

VD: QMI Quality Management Training Institute

Publicerat i Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

En som är stressad och har diabetes

En patients minnesanteckningar
Dessa texter är avsedda som minnesanteckningar för mitt eget bruk.
Jag anger källor när det finns sådana.

Du är vad du äter
Enligt Ayurveda Förstärk det friska Använd kroppens resurser avslappning Acceptera känslornas betydelse Lyssna, lär och ta egna beslut Alla delar samverkar till helhet
%d bloggare gillar detta: