Ingefära

Värmande underjording
Ingefära kan ”smörja” lederna och lindra illamående. Kanske kan den också sätta fart på fettförbränningen och minska risken för cancer.

8 skäl att äta ingefära

1) Artros
Några studier visar att ingefära kan lindra vid artros, ledförslitning. Till exempel visar en indisk-amerikansk studie på signifikant bättre smärtlindring än placebo vid artros i knäna. Effekten sågs både efter 16 och 32 veckors användning. I studien användes ett ayurvediskt kombinationspreparat som även innehåller gurkmeja.
I ett försök med broskceller från suggor såg man att ingefära kan hämma bildningen av inflammatoriska ämnen i lederna.
Ingefära minskar smärta och inflammationer på ett liknande sätt som vanliga värktabletter, genom att hämma ett enzym som heter cox.

2) Cancer
Flera av ämnena i ingefära tycks kunna påverka uppkomst och tillväxt av tumörer. Forskning på djur har också visat på cancerskyddande effekter. Än saknas studier på människor.

3) Diabetes
I Afrika används ingefära traditionellt mot komplikationer vid diabetes. En färsk studie på råttor och möss ger stöd åt den användningen; man såg en antiinflammatorisk, blodsockersänkande och smärtstillande effekt.

4) Fettförbränning
Ingefära gör att vi känner oss varma. Det kan vara ett tecken på ökad ämnesomsättning, men än saknas forskning som visar om detta verkligen stämmer.

5) Förkylning
Ingefära används som huskur vid förkylning. Som flera andra heta kryddor stimulerar den salivavsöndringen, vilket kan dämpa hosta och irritation i halsen. En studie visar också att ingefära kan dämpa köldrysningar vid förkylning.

6) Hjärt-kärlsjukdomar
Djurförsök visar att ingefära har kolesterolsänkande effekt och kan minska uppkomsten av åderförkalkning. Den tycks också kunna minska risken för blodpropp. Ett försök på människor visar att fem gram torkad ingefära (två teskedar) tillsammans med en fet måltid förbättrar blodets proppupplösande förmåga.

7) Illamående
Ingefära kan lindra vid olika typer av illamående. Till de bäst studerade områdena hör graviditetsillamående, där fyra av sex placebokontrollerade studier visar effekt. Ett halvt kryddmått fyra gånger om dagen är en vanlig dosering.
Även vid illamående efter operation kan ingefära lindra. Till exempel visar en thailändsk studie på halverat illamående vid en bukoperation. Av dem som fick tre kryddmått torkad ingefära en timme före operationen mådde 20 procent illa och kräktes sex timmar efteråt, mot 40 procent i placebogruppen.
Några studier visar också på lindring av åksjuka i bil eller på sjön, men detta område är inte lika väl studerat.

8) Matsmältningsbesvär
Ingefära innehåller ämnen med kramplösande egenskaper. Det kan vara en förklaring till den traditionella användningen vid matsmältningsbesvär, som kan visa sig som magknip eller gasbildning.

Så skriver tidningen Hälsa, läs vidare på

http://www.halsa.se/artiklar.asp?id=14&artikelid=109&com=t

VD: QMI Quality Management Training Institute

Publicerat i Artos, bra för hälsa, Cancer, Diabetes

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

En som är stressad och har diabetes

En patients minnesanteckningar
Dessa texter är avsedda som minnesanteckningar för mitt eget bruk.
Jag anger källor när det finns sådana.

Du är vad du äter
Enligt Ayurveda Förstärk det friska Använd kroppens resurser avslappning Acceptera känslornas betydelse Lyssna, lär och ta egna beslut Alla delar samverkar till helhet
%d bloggare gillar detta: